Decomposition and Nutrient Release from Cover Crop Residues under a pear orchard

Autores

  • Jamilli Almeida Salume Universidade Federal de Santa Catarina
  • Paula Beatriz Sete Universidade Federal de Santa Catarina
  • Rodolfo Assis de Oliveira Universidade Federal de Santa Catarina
  • Jucinei José Comin Universidade Federal de Santa Catarina
  • Marlise Nara Ciotta Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina
  • Cledimar Rogério Lourenzi Universidade Federal de Santa Catarina
  • Claudio Roberto Soares Universidade Federal de Santa Catarina
  • Corina Luiza Carranca Instituto Nacional de Investigação Agrária
  • Sandro José Giacomini Universidade Federal de Santa Maria
  • Gustavo Brunetto Universidade Federal de Santa Maria

DOI:

https://doi.org/10.19084/rca.18391

Resumo

Our objective was to evaluate, under field conditions, the dynamics of decomposition of crop residues under a pear orchard in Brazil. Residues of oat, oilseed radish, ryegrass and spontaneous vegetation were placed in litter bags and deposited between pear rows. After 0, 21, 36, 56 and 136 days, dry matter, carbon, lignin, cellulose, non-structural components, and nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K), calcium (Ca), and magnesium (Mg) were determined. Spontaneous vegetation residues had the longest half residence time compared to the introduced cover crops, while oat residues presented faster dry-matter decomposition rates (2-3 fold higher). Oilseed radish and ryegrass showed the highest final remaining dry matter (26-36%), and the largest nutrients release. Oilseed radish and ryegrass residues released 85 kg N ha-1, 67 kg P ha-1, 48 kg K ha-1, 16 kg Ca ha-1, and 9 kg Mg ha-1. Oilseed radish can potentially benefit mineral nutrition of fruit trees.

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Biografias Autor

Jamilli Almeida Salume, Universidade Federal de Santa Catarina

Engenheira Agrônoma e Mestre em Agroecossistemas

Rodolfo Assis de Oliveira, Universidade Federal de Santa Catarina

Engenheiro Agrônomo, Mestre em Agroecossistemas e estudante de PhD em Agroecossistemas na Universidade Federal de Santa Catarina

Jucinei José Comin, Universidade Federal de Santa Catarina

PhD em Agronomia e Professor Titular da Universidade Federal de Santa Catarina

Marlise Nara Ciotta, Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina

Doutora em Ciência do Solo e Pesquisadora da Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina.

Cledimar Rogério Lourenzi, Universidade Federal de Santa Catarina

PhD em Ciência do Solo e Professor Adjunto da UFSC

Claudio Roberto Soares, Universidade Federal de Santa Catarina

PhD em Microbiologia do Solo e Professor da UFSC

Corina Luiza Carranca, Instituto Nacional de Investigação Agrária

Investigadora Auxiliar com Habilitação, PhD

Sandro José Giacomini, Universidade Federal de Santa Maria

PhD em Ciência do Solo e Professor da UFSM

Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria

PhD em Ciência do Solo e Professor da UFSM

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Publicado

2020-05-01

Edição

Secção

Geral