Leguminosas forrageiras na produção animal no Brasil

Authors

  • Ana Beatriz Carvalho Terra Universidade José do Rosário Vellano/ UNIFENAS
  • Ligiane Aparecida Florentino Universidade José do Rosário Vellano/ UNIFENAS
  • Adauton V. de Rezende
  • Nhayandra C.D. e Silva

DOI:

https://doi.org/10.19084/rca.16016

Abstract

Intensive farming practices have been causing alterations in the characteristics and quality of the soil, arising the need to adopt sustainable management techniques. Brazil is the largest exporter of beef in the world, but due to inadequate management practices, around 50% of these areas are degraded. Forage legumes have gained prominence as a sustainable alternative for animal feeding, not only because they present high nutritional value, but also because of their ability to establish symbiotic and associative relationships with nitrogen - fixing bacteria and plant growth promoters, which can partially or totally supply nitrogen demanded by the crops. Techniques of coinoculation with symbiotic and associative bacteria are considered as a key component in the recovery processes of degraded pastures because they provide a greater accumulation of biomass. The objective of this work was to present techniques to recover degraded pastures involving the use of forage legumes and the association with nitrogen - fixing bacteria in order to increase pasture productivity, making the system sustainable.

 

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

Ligiane Aparecida Florentino, Universidade José do Rosário Vellano/ UNIFENAS

Possui graduação em Agronomia, Mestrado em Microbiologia Agrícola, Doutorado em Ciência do Solo e Pós Doutorado em Microbiologia Agrícola pela Universidade Federal de Lavras. Tem experiência na área de Agronomia, com ênfase em Microbiologia do Solo, atuando principalmente nos seguintes temas: Fixação biológica de nitrogênio, Biossolubilização de minerais contendo fósforo e potássio, Diversidade Microbiana e Manejo sustentável do solo. Atualmente é professora e pesquisadora da Universidade José do Rosário Vellano (Unifenas)/Fundação de Ensino e Tecnologia de Alfenas (FETA), onde participa do Programa de Pós Graduação em Ciência Animal, Mestrado Profissional em Sistemas de Produção na Agropecuária e Doutorado em Agricultura Sustentável. Atua também na Vice-Coordenação do Doutorado em Agricultura Sustentável e Coordenadora da Política de Educação Ambiental da UNIFENAS.

Published

2019-05-09

Issue

Section

General