Ranking farm hotels based on sustainability: Analysis based on multicriteria modelling

Authors

  • Viviane da Silva Souza University of Aveiro
  • Marcos Falcão Sobral Universidade Federal Rural de Pernambuco
  • André Souza Melo Universidade Federal Rural de Pernambuco

DOI:

https://doi.org/10.57883/thij6(1)2016.30286

Keywords:

Hotel classification, Rural tourism, Sustainability

Abstract

Society as a whole has become more sensitive to aspects of sustainability, charging companies an ethical attitude towards its consumers. This study aims to classify the Farm Hotels from Pernambuco Agreste about the sustainability by supporting multi-criteria method the decision. Data collection was made through a structured interview, applied to six managers of farm hotels. The method of multi-criteria support (ELECTRE TRI) has allocated each hotel in one of five categories ordered range. The results confirmed that 50% of the studied hotels were classified into intermediate categories, indicating that the integrated sustainability practice in these cases are conducted in a incipient form. In addition to that, it was observed that the monitoring parameter showed poor performance in more than 90% of the studied hotels. In addition to providing information about the current state of the practices of hotels, the article suggests a new metric to classify the hotels-farm based on sustainability.

References

Associação Brasileira de Normas Técnicas (2012). Meios de hospedagem: Sistema de gestão da sustentabilidade Associação Brasileira de Normas Técnicas, Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Rio de Janeiro, 82.

Associação Brasileira de Normas Técnicas, A. B. D. N. T (2006). NBR 15401: Meios de hospedagem – Sistema de gestão da sustentabilidade – Requisitos. ABNT. Rio de Janeiro, 22.

Acselrad, H. & Leroy, J. P. (1999). Novas premissas da sustentabilidade democrática. Revista Brasileira de Estudos Urbanos e Regionais, 1-30.

Associação Pernambucana de Turismo Rural de Pernambuco-APETURR (2014). Dados da Associação Pernambucana de Turismo Rural. Retrieved in 29 August, 2014 from https://dl.dropboxusercontent.com/u/15092292/Dados%20da%20Associa%C3%A7%C3%A3o%20Pernambucana%20de%20Turismo%20Rural.docx

Barbosa, G. S (2008). O desafio do desenvolvimento sustentável. Revista Visões, 4-16.

Bohdanowicz, P. (2006). Environmental awareness and initiatives in the Swedish and Polish hotel industries—survey results. Hospitality Management, 662–682.

Callan, R. J. (1995). Hotel classification and grading schemes, a paradigm of utilisation and user characteristics. International Journal of Hospitality Management, 14(3-4), 271-284.

Cavalcante, C. A., & Almeida, A. T. (2005). Modelo Multicritério de Apoio a Decisão Para o Planejamento de Manutenção Preventiva Utilizando PROMETHEE II em Situação de Inserteza. Pesquisa Operacional, 279-296.

Chin, J. B., Wu, M. C., & Hsieh, L. F. (2013). Strategic planning of optimal resource allocation in response to global financial crisis – A study of international tourist hotels. Applied Economics, 316-328.

Costa, C. A. (1992). Structuration, construction et exploitation dun modele. Tese (Doutorado em Engenharia de Sistemas) Universidade Técnica de Lisboa, Instituto Superior Técnico . Lisboa, Portugal.

Costa, H. G., Boas, G. A., Freitas, A. L., & Gomes, C. F. (2014). Modelo multicritério para avaliação e classificação da gestão organizacional: Proposta e caso de uso. Produção, 24(3), 521-535.

Costa, H. G., Mansur, A. F., Freitas, A. L., & Carvalho, R. A. (2007). ELECTRE TRI aplicado a avaliação da satisfação de consumidores. Produção, 230-245.

Costa, H. G., Santafé, H. P., & Haddad, A. N. (2007). Uma contribuição do método ELECTRE TRI à obtenção da classificação de riscos industriais. Associação Portuguesa de Investigação Operacional, 179-197.

Costa, J. F., Risicato, L. B., & Torres, C. A. (2006). Metodologia Multicritério na Avaliação de Custos na. Sistemas & Gestão, 104-115.

Cruz, N. A. C. C. & Freitas, A. L. P. (2009). A engenharia de produção e o desenvolvimento sustentável: Integrando tecnologia e gestão. XXIX Encontro Nacional de Engenharia de Produção, Salvador, BA, Brasil, 06 a 09 de outubro, 2-15.

Dall'o, G., Norese, M. F., Galante, A., & Novello, C. (2013). A multi-criteria methodology to support public administration decision making concerning sustainable energy Action Plans. Energies, 4308-4330.

Dedenvolvimento, C. M. (1987). Relatório de Bruntland: Nosso futuro comum. Nações Unidas.

Erdogan, N. & Baris, E (2007). Environmental protection programs and conservation practices of hotels in Ankara, Turkey. Tourism Management, 604–614.

Freitas, A. L. (2007). Uma abordagem multicritério para a classificação de hotéis. R.Adm , 338-348.

Fernandez, M.C. L. & Bedia, A.M. S. (2004). Is the hotel classification system a good indicator of hotel quality?An application in Spain. Tourism Management, 25, 771–775.

Gomes, E. G., Mello, J. C., & Mangabeira, J. A. (2008). Índice multicritério de bem estar social rural em um município da região Amazônica. Pesquisa Operacional, 141-160.

Gomes, L. F., Araya, M. C., & Carignando, C. (2004). Tomada de decisões em cenários complexos. Pioneira Thompson Learning.

Gomes, S. F., Chaves, M. C., Pereira, E. R., Mello, J. C., & Lima, G. B. (2010). Integração de métodos multicritério na busca da sustentabilidade agricola para a produção de tomates no município de São José de Ubá-RJ. Sobrapo, 157-171.

Krippendorf, J. (1989). Sociologia do turismo: Para uma compreensão do lazer e das viagens. Rio de Janeiro: Civilização Brasileira.

Maciel, N. A., Paolucci, L., & Ruschmann, D. V. (2008). Capacidade de carga no planejamento turístico: Estudo de caso da Praia Brava – Itajaí frente à implantação do complexo turístico habitacional Canto da Brava. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 41-63.

Marconi, M. D., & Lakatos, E. M. (2009). Técnicas de pesquisa: Planejamento e execução de pesquisas, amostragens e técnicas de pesquisa, elaboração, análise e interpretação dos dados (5ª ed.). São Paulo: Atlas.

Menezes, P. D. L. & Silva, J. C. (2013). Análise do sistema oficial de classificação dos meios de hospedagem do Brasil. Revista Iberoamericana de Turismo – RITUR, 3(1), 57-70.

Miranda, C. M., & Almeida, A. T. (2003). Avaliação de pós-graduação com método ELECTRE TRI – o caso de Engenharias III da CAPES. Revista Produção, 101-112.

Ministério do Turismo - Mtur, (2011). Sistema brasileiro de classificação de meios de hospedagem. Retrieved in September, 2015 from: http://www.classificacao.turismo.gov.br/MTUR-classificacao/mtur-site/Portaria.

Mousseau, V.; Slowinski R. & Zielniewikz, P.(2000). A user-oriented implementation of the Electre Tri method for integrating preference elicitation support. Computers and Operations Research, Elsevier, 27, 757-777.

Oliveira, E., Antunes, C. H., & Gomes, A. (2013). A comparative study of different approaches using an outranking relation in a multi-objective evolutionary algorithm. Computers & Operations Research, 1602–1615.

OMT, W. T. (2013). Tourism highlights, 2013 edition. Madrid: WTO, 2005. Disponível em: <. Retrieved Dezembro 12, 2013, from Tourism 2020 vision: http://www.world-tourism.org/facts/wtb.html.

OMT, W. T. (2013). World Turism Organization Network. Retrieved Dezembro 12, 2013, from UNWTO: http://www2.unwto.org/content/why-tourism.

Peres, M. R. & Rezende, D. C. (2011). Gestão da sustentabilidade no segmento hoteleiro: Estudo dos meios de hospedagem de Monte Verde, MG. Caderno Virtual de Turismo, 234-252.

Roy, B. (1993). Decision science or decision-aid science? European Journal of Operational Research, 184-203.

Roy, B. (1990). Decision aid and decision making. European Journal of Operational Research, 324-331.

Roy, B., & Vanderpooten, D. (1996). The European School of MCDA: Emergence, Basic Features and. Journal of Multi-Critéria Decision Analyses, 22-38.

Ruchmann, D. V., & Rosa, R. G. (2006). A sustentabilidade como estratégia de desenvolvimento em empreendimentos turísticos– O caso da Ilha de Porto Belo / SC. In:Anais do IV SeminTUR– Seminário de Pesquisa em Turismo do Mercosul .

Ruschmann, D. V., Paolucci, L., & Maciel, N. A. (2008). Capacidade de carga no planejamento turistico: Estudo de caso da Praia Brava - Itajaí frente à implantação do complexo turístico habitacional Canto da Brava. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 41-63.

Rushmore, S. (2003, March). Whatever happened to Eco-hotels? Hotels , 26.

Silva, R. F. (2012, Set/Dez). Turismo, desenvolvimento sustentável e direitos humanos: O programa “Viaja Mais, Melhor Idade. Revista Brasileira de Pesquisa em Turismo, 290-304.

Sobral, M. F. & Costa, A. P. (2012). Negotiation model for group decision with ELECTRE TRI – the ELECTRE TRI-NG. Journal of Decision Systems, 121-136.

Sobral, M. F., Costa, A. P., & Almeida, A. T. (2010). Multi-criteria model for classifying clients of companies distributing liquefied petroleum gas. Brazilian Journal of Operations and Production Management, 1-23.

Szajubok, N. K., Mota, C. M. & Almeida, A. T. (2006). Uso do método multicritério LECTRE TRI para classificação de estoques na construção civil. Pesquisa Operacional, 625-648.

Valente, P. d. (2007). Meios de hospedagem e desenvolvimento sustentável. Meios de Hospedagem e Desenvolvimento Sustentável. Brasília, Brasil.

Veiga, J. E. D. (2005). Cidades imaginárias – O Brasil é menos urbano do que se calcula. Campinas: Editora da Unicamp.

Vieira, E. V. & Hoffmann, V. E. (2006, Julho 7 e 8). Práticas de sustentabilidade ambiental para empreendimentos turísticos hoteleiros: Aplicação de um modelo. IV SeminTUR– Seminário de Pesquisa em Turismo do MERCOSUL .

Vine, P. A. L. (1981). Hotel classification - Art or science? International Journal of Tourism Management, 18-29.

World Tourism Organization- WTO (1989). Interregional harmonization of hotel classification criteria on the bases of the classification standards adopted by the regional commissions. Madrid: WTO, 1-70.

Yu, W(1992). Electre Tri — aspects méthodologiques et guide dutilisation. Document du Lamsade, n.74. Paris: Université de Paris —Dauphin.

Published

2023-06-13

How to Cite

Silva Souza, V., Falcão Sobral, M., & Souza Melo, A. (2023). Ranking farm hotels based on sustainability: Analysis based on multicriteria modelling. Tourism and Hospitality International Journal, 6(1), 88–116. https://doi.org/10.57883/thij6(1)2016.30286