Gastronomic tourism and customs control at the border between Brazil and Argentina

Authors

  • Paola Stefanutti Instituto Federal do Paraná - IFPR, Brasil
  • Viviane da Silva Welter Universidade Estadual do Oeste do Paraná – UNIOESTE, Brasil
  • Valdir Gregory Universidade Estadual do Oeste do Paraná – UNIOESTE, Brasil

DOI:

https://doi.org/10.57883/thij12(1)2019.30487

Keywords:

Tourism, Frontier, Gastronomy, Customs

Abstract

The Triple Frontier between Brazil, Paraguay and Argentina with its respective cities Foz do Iguaçu, Ciudad del Este and Puerto Iguazú has flows of people, capital and commodities visibly instituted, and in Argentina the main attraction the focus is the local gastronomy. Gastronomic tourism has been constructed through travel packages, social media and specialized magazines highlighting the consummation of dinners in Puerto Iguazú, irrigated with products built as typical, or visit to the gastronomic shops to purchase local products. For tourism to take place, displacement is necessary, and crossing the border can be facilitated, as is the case with Brazilian customs, or not, as is the case with Argentine customs, practically shielding the frontier. Based on this context, the objective is to discuss how control mechanisms embedded in power relations can generate interference to tourism in Puerto Iguazú, and consequently in Foz do Iguaçu. The methodology was based on a bibliographical review and participant observation made during the data collection of the dissertation of one of the authors, referring to the dissatisfaction with waiting in the queues; frustration and withdrawal; charg of fees to leave Puerto Iguazú; discourse that should be requested documentation of Argentines in Brazilian customs, as to Brazilians is requested at the Argentine customs. It is hoped that this study may encourage the discussion that the control of people at customs can directly interfere in the economic activities of border cities, among them, tourism and gastronomy.

References

Cardin, E.G. & Albuquerque, J.L.C. (2018). Fronteiras e deslocamentos. Revista Brasileira de Sociologia. 06 (12), 114 – 131. Recuperado em 2 julho, 2018, de http://www.sbsociologia.com.br/revista/index.php/RBS/article/view/236/175

Dreyfus, P. (2007) La Triple Frontera. Zona de encuentro e desencuentros. In F.R. Hofmeister & L.G. Solis (Orgs.). La percepción de Brasil en el contexto internacional: perspectivas y desafios. Rio de Janeiro: Konrad Adenauer-Stiftung.

Feirinha Iguazú. Recuperado em 20 junho, 2018, de http://iguazuturismo.gob.ar/atractivo/feirinha-iguazu/

Foucault, M. (2005). Em defesa da sociedade: Curso no Collège de France (1975-1976). (M. E. Galvão, Trad.). São Paulo: Martins Fontes. (Obra original publicada em 1976).

Foz do Iguaçu. (2015). Viagem e Turismo. Recuperado em 26 abril, 2018, de https://viagemeturismo.abril.com.br/cidades/foz-do-iguacu/

Furquim, L., Jr. (2007). Fronteiras terrestres e marítimas do Brasil: um contorno dinâmico. Dissertação de mestrado, Universidade de São Paulo, São Paulo-SP, Brasil.

Iguazú Turismo. Recuperado em 02 julho, 2018, de http://iguazuturismo.gob.ar/

Gastronomía. Recuperado em 28 junho, 2018, de http://iguazuturismo.gob.ar/gastronomia-en-iguazu/

Grandi, G. (2018). Foz do Iguaçu terá Mercado Municipal com 70 boxes e praça de eventos. Gazeta do Povo, Foz do Iguaçu, 20 mar. 2018. Recuperado em 12 maio, 2018, de https://www.gazetadopovo.com.br/viver-bem/turismo/mercado-municipal-de-foz-do-iguacu-tera-produtos-do-brasil-argentina-e-paraguai/

Grimson, A. (2000). “Introducción”’ en Fronteras, naciones e identidades. Buenos Aires: Ciccus-LaCrujia.

Grimson, A. (2002). Vivências do Estado como Alteridade: Imagens cruzadas na fronteira argentino-brasileira. In A. Frigerio & G.J. Ribeiro (Orgs.). Argentinos e Brasileiros: encontros, imagens e estereótipos. Petrópolis: Vozes.

Haddad, N. (2018). Puerto Iguazú surpreende com restaurantes ecléticos e adegas fartas. Folha de S. Paulo, São Paulo, 11 jan. 2018. Recuperado em 12 julho, 2018, de https://www1.folha.uol.com.br/turismo/2018/01/1949394-puerto-iguazu-surpreende-com-restaurantes-ecleticos-e-adegas-fartas.shtml

Inventário Técnico de Estatísticas Turísticas (2014). Secretaria Municipal de Turismo. Foz do Iguaçu.

Marconi, M.A. & Lakatos, E. M. (2017). Metodologia do trabalho científico: projetos de pesquisa / pesquisa bibliográfica/ teses de doutorado, dissertações de mestrado, trabalhos de conclusão de curso. 8. ed. São Paulo: Atlas.

Martins, J. S. (2009). Fronteira: a degradação do outro nos confins do humano. São Paulo: Contexto.

Paseos de Compras. Recuperado em 02 julho, 2018, de http://iguazuturismo.gob.ar/atractivos/paseos-de-compras/

Renoldi, B. (2015). Estados posibles: travesías, ilegalismos y controles en la Triple Frontera. Etnográfica[Online], 19 (3), 417-440. Recuperado em 20 agosto, 2018, de file:///C:/Users/Dell/Downloads/etnografica-4049.pdf

Renzo, E. di (2015). Mangiare l’autentico: Cibo e alimentazione tra revivalismi culturali e indústria della nostalgia. (2a ed.). Roma: UniversItalia.

Reolom, M. (2017). Foz do Iguaçu: Espetáculo da natureza. Azul Magazine Digital, ed.46. Recuperado em 15 junho, 2018, de http://www.azulmagazinedigital.com.br/espetaculo-da-natureza-edicao-46/

Ribeiro-Martin, C.S. & Silveira-Martins, E. (2018). Turismo gastronômico: uma pesquisa bibliométrica em bases de dados nacionais e internacionais. Turismo, Visão e Ação. 20, (1) 184-208. Recuperado em 10 junho, 2018, de https://siaiap32.univali.br/seer/index.php/rtva/article/view/12162/7034

Richards, G. (2002). Gastronomy: an essential ingredient in tourism production and consumption? In A. Hjalager & G. Richards, G. (Eds.) Tourism and Gastronomy. London: Routledge.

Santos, B. S. (1989). Introdução a uma Ciência Pós-Moderna. 3ª ed. São Paulo: Graal.

Soares, S.S.D. (2018). As faces da amizade no Facebook: semblantes da sociabilidade contemporânea. Belo Horizonte: PUC Minas.

Souza, A. D. (2009). Formação econômica e social de Foz do Iguaçu: um estudo sobre as memórias constitutivas da cidade (1970-2008). Tese de doutorado, Universidade de São Paulo, São Paulo-SP, Brasil.

Stefanutti, P. (2015). Do couvert ao café: pescadores, memórias e comidas. Dissertação de mestrado, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Foz do Iguaçu-PR, Brasil.

Welter, V. S. (2018). A hospitalidade e o controle na fronteira entre o Brasil, o Paraguai e a Argentina sob a perspectiva do turista brasileiro. Dissertação de mestrado, Universidade Estadual do Oeste do Paraná, Foz do Iguaçu-PR, Brasil.

Welter, V.S. & Ruiz, M. (2018). Ativação de um patrimônio cultural e suas relações de poder: Um olhar a partir da Feirinha da JK em Foz do Iguaçu. Apresentação no Seminário Internacional sobre Preservação do Patrimônio Cultural no Território Trinacional, Foz do Iguaçu, PR, Brasil.

Published

2023-06-06

How to Cite

Stefanutti, P., Silva Welter, V. da, & Gregory, V. (2023). Gastronomic tourism and customs control at the border between Brazil and Argentina. Tourism and Hospitality International Journal, 12(1), 122–138. https://doi.org/10.57883/thij12(1)2019.30487